其實除了時事以外,我個人並沒有太緊貼香港,即例如我並唔知道而家香港到底興緊啲乜,興咩o野食、興玩啲咩、興啲咩 Apps,希望今次講的 Uber 並沒有太過 outdated 😛

啱啱呢次去美國,除了會合一個香港朋友在 New York玩起,再到Orlando、Key West、Miami,之後飛去西岸 San Francisco外,她走了以後,我就去咗探一個我在巴黎學法文時結識的伊朗Friend,說她是波斯人倒不如說她徹頭徹尾一個美國妹 :3 Anyway,我就這樣賴在她家兩星期。

我們間唔時搭 Cal Train 出城到San Francisco 玩,她家姐住在San Fran Downtown,反正在巴黎時都識的(她倆當時一起來巴黎生活),所以在三藩市期間我們就去咗她家打地鋪。

San Fran 交通超方便,加上到處都幾乎三語廣播:英語、廣東話(!)、西班牙文,讓我非常之咁 Feel like HOME ❤

第二朝,朋友家姐叫我哋唔好走去搭巴士、MUNI 咁麻煩:「用 Uber啦,加上第一次登記,你哋每人即有20USD 免費搭車的 credit,這樣分分鐘你哋今日一蚊都唔駛就可以舒舒服服的在城市裡遊走。」(那時做緊個 Promotion 是她姐姐推薦我哋用就每人賺20USD)

其實我也有聽說過 Uber(巴黎也有!),但其實從來無登記過,於是我同朋友第一次登記試搭。

姐姐補充說:「而家San Francisco 無人搭的士o架喇,個個都用 Uber!」

我和朋友對望:大鑊!我哋好唔 local 呀!尋日才在Cal Train 搭咗的士過來 😦

登記,試搭,超簡易,一搭便愛上了。

先在手機下載Uber apps,以信用卡申請賬號。需要車時,只須在Uber程式內的地圖指定地點上車,抵達目的地後,賬單將寄至你的 Email,車資從用者戶口內以信用卡自動轉賬,完全不涉現金。

photo (4)

以上是我剛剛亂咁 Screen Cap Uber Apps 個畫面,所以是巴黎來的。將個綠色浮標揀啱你想上車的地點再㩒右邊的小箭咀,你已經送出咗 request,附近的司機想來接你就會 accept request 再話你知幾耐之後到。下面可以揀車種(Uber POP, Uber X, Black Car, Van 四種),我通常用 Uber X,收費最便宜的車種。

我們第一次搭是從姐姐的家搭去China Town 飲茶,按下 Request後,車子說5分鐘之內就到,其間可以o係個畫面度見到司機的車越來越接近你,仲會提供埋車牌號碼、車款及司機名字給你的。

我:「好緊張呀!!! 你個 Javier o黎緊喇!」<3 ❤ ❤

我再叮囑我個Friend:「等陣你負責 Social,我唔講嘢架哈哈!」西岸的人三唔識七都傾到雞啄唔斷令我有時有點倦,而我呢個美國妹都好擅長搭訕,佢負責同人應酬我就安樂晒。

Javier o黎到喇,車子新淨,司機超 Nice。

落車就會收到 Email 告知你程車幾錢,有Receipt。

之後我地再搭咗兩次,其中一次好正。

司機 Jason 打開個櫃筒,超~多~朱~古~力:「隨便食吖!」再拿出各種 USB 線:「喂!可以叉電喎!」好體貼呀!!!

搭過3次,3次的司機都很友善,而且車子很新很乾淨,比搭的士開心好多!

最重要係如果選 Uber X 的車,車資普遍比的士便宜,更更更加重要是,因為沒有現金交收,Uber 服務唔需要俾 Tips,比每次搭的士慳約2蚊美金。

其實香港都有 Uber,不過我不知道普及不普及。

巴黎都幾興 Uber o架!又因為巴黎是蠻難截的士的城市,周六晚更加是恐怖,我曾經在周六夜晚在 chatelet個的士站等咗一粒鐘都未到我上車,Uber Apps 是我在巴黎的恩物 ❤ ❤ ❤

而其實 Uber 服務遍佈北美、中南美、歐洲與多個亞太區城市,大家不妨 Download兼 Reg定以備去旅行時的不時之需。

Screen shot 2014-05-06 at 9.45.57 PM

Screen shot 2014-05-06 at 9.46.22 PM Screen shot 2014-05-06 at 9.46.32 PM Screen shot 2014-05-06 at 9.46.37 PM

大家都試吓搭啦!登入呢個網址 https://uber.com/invite/uberzenobeebee 登記,可以有10 Euros credit 試搭。你仲可以叫多啲 Friend 登記,朋友每reg + 搭一次你都可以儲 credit o架!

利申:所以你用我上面條link reg + 搭 咗我都會有回贈囉!但你哋千祈唔好因為想益我而夾硬走去登記走去坐車,有需要先reg + 搭啦,我地 win win 雙贏o架!大家千祈唔好做出啲勉強自己的事情。

完。

(補充:法國版 Uber Facebook Page https://www.facebook.com/UberFrance

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Category

Lifestyle, My life in France, Story, Study in France, travel